Bedumer burgemeester ontvangt eerste bedrijvenboek

november 10, 2016 Marc Hut

 

vormgegeven door marc hut bedrijvigheid in de gemeente bedum content en vormgeving

Bedrijvigheid in de gemeente Bedum 1900-2010

Wist u dat de condensmelk vanuit de Coöperatieve Fabriek van Melkproducten in Bedum per motorboot vervoerd werd naar Harlingen? En dat er blik vanuit Leeuwarden opgehaald werd en blikafval terug vervoerd vanuit Bedum naar de Friese hoofdstad? Of wist u dat er in Bedum een zuurkoolfabriek heeft gestaan?
Ik wist het niet. Maar het is te lezen in het boek ‘Bedrijvigheid in de Gemeente Bedum, 1900-2010’, dat ik voor de Historische Vereniging gemeente Bedum heb mogen vormgeven. Het boek, met een inleiding door Richard Paping, universitair docent economische en sociale geschiedenis aan de RUG, schetst de bedrijvigheid in de gemeente Bedum tussen 1900 en 2010. De Bedumer burgemeester Henk Bakker ontving donderdag 10 november het eerste exemplaar uit handen van Hans Rump, voorzitter van de Historische Vereniging gemeente Bedum.

Oud-middenstanders, de heren Dinkela, die een schoenenwinkel had, en Van Hoving, die een manufacturenzaak had, ontvingen elk ook een exemplaar. Aanwezig waren genodigden waaronder de voorzitter van de Bedrijvenvereniging gemeente Bedum, Jakob Roorda.

 

Ons-kent-ons

In zijn dankwoord herinnerde de burgervader aan tijden van weleer, toen de handel kleinschaliger was. Het dorpse, de gemoedelijkheid, het ons-kent-ons: het maakt steeds meer plaats voor gemak en efficiency. Bedrijven verhuizen naar bedrijventerreinen, webshops floreren. Middenstanders hebben het zwaar, sommigen kunnen nauwelijks nog concurreren.

 

historische vereniging bedum boek bedrijvigheid in bedum

Herinneringen aan oude bedrijvigheid in Bedum

De samenstellers van dit boek, de werkgroep ‘winkels en bedrijven’ van de Historische Vereniging, hebben gepoogd om de herinneringen aan oude bedrijvigheid voor het nageslacht vast te leggen. En dat is goed gelukt: met ruim 240 pagina’s en vele schitterende foto’s somt het boek heel wat bedrijven op die in Bedum, Noord-/Zuidwolde, Onderdendam en Noorderhoogebrug handel hebben gedreven. Een klus die ongeveer twintig jaar geleden begon. Monnikenwerk.

Anja Reenders, bekend van ‘Versteende Welvaart’, verzorgde de eindredactie en het boek werd gedrukt door Drukkerij Haan in Bedum.

 

Bestellen

Het boek kost 19,95. Leden van de Historische Vereniging krijgen korting. Voor meer info en bestellen zie www.zoastwas.nl.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.