Kies als ZZP’er de juiste zakelijke bankrekening

oktober 1, 2017 Marc Hut

zzp zakelijke bankrekening

 

Het kiezen van de juiste zakelijke bankrekening voor ZZP-ers is essentieel als je een start gaat maken als zelfstandig ondernemer. Er zijn tegenwoordig genoeg zakelijke rekeningen die speciaal geschikt zijn voor ZZP’ers. Het hebben van een zakelijke bankrekening is weliswaar niet verplicht, zakelijk en privé zijn immers niet van elkaar gescheiden, maar wel aan te bevelen. Zo heb je een beter overzicht van de financiën. Het kan tamelijk onoverzichtelijk worden als je zakelijke transacties combineert met privé transacties. Bovendien zal een bank je bij wat meer geldstroom al gauw verplichten een zakelijke rekening te openen. Waar moet je op letten als je begint te ondernemen en welke rekening is voor de zelfstandig ondernemer het meest geschikt? Lees meer over de zakelijke bankrekening:

De zakelijke bankrekening en de Kamer van Koophandel

Een zakelijke rekening openen zonder inschrijving bij de Kamer van Koophandel is niet mogelijk. Maar sta je al langer ingeschreven bij de Kamer van Koophandel dan kan dat ook verschil maken wanneer je een bankrekening opent. Zo is het bij sommige starterspakketten zo dat je niet langer dan een jaar ingeschreven mag staan bij de KvK. Sta je wel al langer ingeschreven dan kan het zijn dat je moeten kiezen voor een duurder pakket.

 

Als je een zakelijke rekening opent, zet deze dan in elk geval op de bedrijfsnaam. Dit oogt veel professioneler voor de klant.

 

Waar de ZZP-er op moet letten als je zakelijke rekeningen gaat vergelijken

Er zijn bij alle grote banken zakelijke rekeningen af te sluiten en er zit dan ook behoorlijk wat verschil tussen de verschillende rekeningen die aangeboden worden aan ondernemers. Breng daarom voordat je een rekening opent de kosten in kaart. Denk bijvoorbeeld aan de kosten die door de bank berekend worden voor internetbankieren, bankpassen, creditcard en betaalautomaat maar ook aan de transactiekosten.

 

Niet alleen de kosten verschillen, ook de mogelijkheden. Als voorbeeld: bij sommige rekeningen is het mogelijk om mede-ondernemers of partners te hebben, bij andere rekeningen niet. Betaal je bij rekening A een minimaal bedrag per maand, krijg je bij rekening B korting op bijvoorbeeld verzekeringen en bij rekening C misschien wel een groot aantal transacties gratis.

 

Het is verstandig om van te voren te bepalen of je contant geld wilt gaan gebruiken en storten. Wil je dat klanten bij jou kunnen pinnen? Let dan goed op de kosten van het pinautomaat want die verschillen behoorlijk. Is het hebben van een creditcard voor jou belangrijk? Bekijk dan van te voren of dat bij een bank mogelijk is en wat de kosten van één of meerdere creditcards zijn. Belangrijke zaken die je van te voren goed op een rijtje moet zetten alvorens je bij een bank een bankrekening opent.

 

Zakelijke rekeningen voor ZZP’ers

Er is veel keuze in zakelijke rekeningen en dat maakt het ook wel weer lastig om een geschikte rekening te kiezen. Belangrijk om te weten is dat het kan lonen  wanneer je al je zakelijke transacties online afhandelt.

 

Een vrij nieuwe, populaire zakelijke bankrekening speciaal voor ZZP’ers is Knab Zakelijk. Deze rekening combineert lage kosten tegen prima mogelijkheden voor de ZZP’er. Voor een vast laag bedrag zijn bij deze rekening 1000 transacties per jaar mogelijk. Kom je daarboven dan moet je extra betalen per transactie.

 

Ook de ASN bank heeft speciaal voor ZZP’ers een geschikte zakelijke bankrekening. Voor 6 euro per maand krijg je bij deze bank internetbankieren, betaalpas en een app. Transactiekosten zitten bij de prijs inbegrepen maar deze  zijn wel gelimiteerd tot duizend stuks per jaar. Bij deze rekening mag je bovendien niet in het rood staan.

 

Een duurzame bank

Vind je zaken zoals een duurzame en toekomstbestendige samenleving belangrijk, dan is de Triodos Internet Zaken Rekening misschien geschikt voor jou. Triodos staat bekend als een duurzame bank en doet geen zaken met ondernemers/bedrijven die werkzaam zijn in de bio-industrie of die werken met milieugevaarlijke stoffen. Triodos hanteert acceptatiecriteria en deze rekening is ook wat duurder

.

Kijk eens op www.bankenvergelijking.nl voor een vergelijking van de zakelijke bankrekeningen. De kans dat je door de bomen het bos weer gaat zien wordt dan misschien iets groter!

 

Overstappen naar een andere zakelijke bankrekening gedoe?

Het lijkt een enorm gedoe: overstappen naar een andere zakelijke bankrekening. Toch valt dat in de praktijk wel mee. Dat komt met name door de overstapservice waar alle banken aan mee werken. Zo worden dankzij deze overstapservice de eerste 13 maanden alle bijschrijvingen op uw oude rekening automatisch naar uw nieuwe rekening doorgeboekt. Bedrijven en instellingen die door middel van automatisch incasso afschrijvingen doen van uw oude rekening, worden door de bank op de hoogte gesteld van het feit dat u verhuisd bent.

Ook handig: rente, aflossing van uw hypotheek of verzekeringen worden automatisch van uw nieuwe rekening afgeschreven.

Hou er wel rekening mee dat je gedurende de overstapperiode dubbele kosten betaalt.

 

Kijk voor meer informatie over de overstapservice op http://www.zakelijkbankieren.nl/overstappen-van-zakelijke-bankrekening-lukt-dat/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.