Hoe voorkom je 404: not found meldingen

januari 20, 2017 Marc Hut

Rabbit in front of door. 404: not found, 301 redirect quick redirect plugin wordpress marchut.nl drawing by marc hut content en vormgeving

Verhuisd? Laat wel even weten waar wij (en de zoekmachines) je kunnen vinden!

Voorkom 404: not found meldingen: Verwijs naar de juiste permalinks

      Als je in WordPress een blog of een pagina publiceert, dan krijgt deze een permanente link. Deze ‘permalink’ is de link die verwijst naar de pagina. Het is niet onverstandig deze permalinks een relevante naam te geven. Dat komt de vindbaarheid van jouw website ten goede. Maar als je de pagina al eerder met de oude link gepubliceerd hebt, kan het gebeuren dat bezoekers de oude URL zoeken maar deze niet meer kunnen vinden. Zodra je een URL veranderd dan moet je er rekening mee houden dat iemand die deze URL bijvoorbeeld nog als bookmark heeft, of in de browser invoert, een melding krijgt dat de link niet gevonden kan worden. Een ‘404: not found’ melding.

 

      Om een beetje goede resultaten te behalen in de zoekmachines is het handig om de pagina snippets, met titel, keywoorden en metagegevens, aan te passen. Bijvoorbeeld met een plugin zoals Yoast. Je verwerkt daarin bijvoorbeeld de resultaten van je zoekwoordenonderzoek. Misschien pas je ook wel de permalink aan. Deze snippets komen naar voren bij de zoekopdrachten. De URL die je in de snippet gebruikt, verwijst naar de desbetreffende pagina. Je kunt deze URL een relevante, SEO-vriendelijke naam geven. Maar als je de pagina al eerder gepubliceerd hebt dan is de kans groot dat zoekmachines het ook al geïndexeerd hebben. Het zou zonde zijn als je de in de zoekmachines opgebouwde autoriteit kwijt raakt. Maak daarom een goede redirect: je verwijst door naar de nieuwe URL.

Behoud je autoriteit in de zoekmachines: gebruik 301 redirect

      Het veranderen van de permalink heeft dan ook consequenties. Want een zoekopdracht zal de oude snippet laten zien met de oude link. Mensen die er op klikken een ‘404: not found’ melding te zien. De pagina wordt niet gevonden. Logisch, want de eerder geïndexeerde link bestaat niet meer. De pagina zelf bestaat nog wel, maar je hebt hem verplaatst. En het is wel zo netjes bezoekers dat even te laten weten.page can't be found marchut.nl content en vormgeving

      Een foutmelding kan ook voorkomen als je een eerder gepubliceerde pagina hebt gewist. Ook dan krijgen bezoekers een ‘404: not found melding’. De pagina zal in de zoekresultaten waarschijnlijk naar voren komen terwijl hij niet meer bestaat.

Gepubliceerde pagina en hun permalinks zouden al wel eens aardig wat autoriteit opgebouwd kunnen hebben bij de zoekmachines. Crawlers hebben de website vaak bezocht en de pagina’s zijn netjes geïndexeerd. Dat levert vast wel een mooie plek op in de organische zoekresultaten. Het is dan ook zonde als je deze autoriteit verliest. Met een 301 redirect worden de oude geïndexeerde gegevens gebruikt voor de nieuwe geupdate URL-adressen.

 

google search console marchut.nl crawlerfouten sitefouten

 

Google Search Console

      Het kan lastig zijn om duidelijk te krijgen of en waar linkjes verbroken zijn. Maak daarom gebruik van de Google Search Console. Search Console kan een overzicht geven van alle crawler- en sitefouten en dus ook verbroken linkjes.

      Zodra je duidelijk hebt waar de kink in de kabel zit, kun je gaan werken aan de oplossing. En die is vrij simpel. Maak een 301 redirect om de bezoekers te verwijzen naar de juiste locatie. Je hangt dus eigenlijk een verhuiskaartje met je nieuwe adres op de deur.

 

Quick Redirects: handige plugin voor WordPress

      WordPress zou WordPress niet zijn of er is wel een plugin om dit probleem mee aan te pakken. Zelf gebruik ik Quick Redirects. Nadat je deze downloadt en installeert is het heel eenvoudig om alle oude URL’s door te sturen naar de nieuwe locaties. Zo komt de bezoeker niet voor verrassingen te staan en werkt de site optimaal.

 

Wel zo fijn: al je werk is niet voor niets geweest. Bezoekers zullen de pagina’s in elk geval net zo goed weten te vinden als voor de verhuizing. De door jou bestelde taart, de hoofdprijs van de loterij en de post zullen dan niet bij de buren worden bezorgd…

 

Tekst en afbeelding: www.marchut.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.